İş

Sıcaklık 1.200 dereceye çıkıyor… Döküm ustalarının emeği

Sıcaklık 1.200 dereceye çıkıyor… Döküm ustalarının emeği

KAHRAMANMARAŞ – Kahramanmaraş’ta 600 dereceden başlayıp 200 dereceye kadar çıkan yangının başında alüminyum döküm işinde çalışan ustalar, sıcağa meydan okuyarak geçimini sağlıyor.

Küçük Sanayi Sitesi’nde yaz aylarında da alüminyum döküm işyerlerinin yoğun mesaisi devam ediyor. Ustaların güçlü çalışmasında farklı madenlerden elde edilen malzemeler, metal mutfak gereçlerinden endüstriyel aletlere kadar birçok dalda kullanılmaktadır. İşyerlerinde 80 derece civarında olan sıcaklık ile dökümhanede 600 dereceden başlayan sıcaklık birleşince, ustalar alın teriyle çalışıyor. 52 yaşındaki esnaf Münir Arık, fırının sıcaklığı yaklaşık 1.200 dereceye varan ısısında çalışıyor ve erimiş metali önceden hazırladığı kalıplara döküyor.

Yaklaşık 40 yıldır döküm işi yaptığını belirten Arık, “1980’den beri bu işi yapıyorum. Alüminyum 600 derecede eriyor, 700 derecede döküm başlıyor. Sarı bin derecede eriyor, döküme başlanıyor. 200 derecede ikisinide dökeriz.Zor aile mesleği amcalarım dökümcüydü şimdi onlar gittiler şimdi yapıyoruz bu iş yeri kardeşimin yeriydi abim ve abisi ile çalışıyorduk oğluyla birlikte depremde vefat etti. Şimdi burada yalnızım” dedi.

Hava ve işyerinin sıcaklığı ile birlikte günde 12 saate varan ekmek emeğini sürdürdüğünü belirten Arık, “Mevcut döküm dokuma işletmelerimizde levent makinelerinin fren sisteminin bir parçasını yapıyoruz. kumu tavlayıp belli bir kalıp sistemine getiriyoruz sonra eriyen metali kalıptaki kuma döküyoruz şekle göre çıkıyor her gün ortalama 10-12 saat çalışıyorum çok yok çalışmak isteyen insanlar.Meslek zor ve ağır olduğu için iki gün gelip gidiyor üçüncü gün.Aynı zamanda teknik bir işte çok çalışan yok.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu