İş

Deprem bölgesinde “İstihdama Dönüş Programı” uygulandı

Aktif İş Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) yönetmelik değişikliğine ilişkin yapılan açıklamaya göre, İŞKUR mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarından yararlanma koşulları değiştirilerek kapsamları genişletildi.

Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremden etkilenen illerde patronların kurs ve programlar düzenlemesine yönelik kolaylaştırıcı kararlar alındı.

Açılan program süresinin 3 katı olan istihdam zorunluluğu 2 katına indirilirken, programlarda istihdam edilecek baz katılımcı sayısı taahhüdü de yüzde 70’ten yüzde 60’a düşürüldü.

İstihdam Programına Dönüş

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde kurs ve programların uygulanmasını teşvik etmek ve nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla “İstihdama Dönüş Programı” yürürlüğe konularak 31 Aralık tarihine kadar uygulanmak üzere özel bir düzenleme getirildi. 2024 uygulandı.

Program kapsamında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki patronların işe bağlılık oranı yüzde 30’a düşürülürken, çalışma süresi gerçek kurs veya program günü sayısına eşitlendi.

Bu 4 il ve 2 ilçede mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programına katılanlara günlük 653 lira 93 kuruş zorunlu gider ödemesi, yüzde 30 faiz oranıyla 850 lira 10 kuruşa kadar ödenebilecek. İŞKUR Yönetim Kurulu kararıyla artırılabilir.

ADANA, DİYARBAKIR, GAZİANTEP (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç diğer bölgeler), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa’da istihdama bağlılık oranı yüzde 40 olarak belirlendi.

Çalışma süresi fiili kurs veya program günlerinin 1,5 katına düşürüldü. Bu düzenleme ile deprem bölgesindeki işletmelere kurs ve programlardan yararlanamamaları nedeniyle uygulanan yaptırımlar kaldırıldı.

Amaç, işgücü piyasasını hızla toparlamak ve gelişimini desteklemektir.

Düzenlemelerin amacı depremden etkilenen bölgelerde işgücü piyasasının hızla toparlanması ve nitelikli işgücü ihtiyacının aktif olarak karşılanmasıdır.

İş arayanların mesleki eğitim ve becerilerinin artırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması ve işverenler ile iş arayanlar arasında daha eşitlikçi bir istikrarın yaratılması planlanıyor.

keciorenajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu