Haber

Yahudi karşıtı poster tartışması: Aiwanger’in partisinin oyları arttı

Yunus Ülger

ALMANYA– Almanya’da Bavyera Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Bakanı ve Freie Wähler (Özgür Seçmenler) Partisi Başkanı Hubert Aiwanger’in gençliğinde hazırladığı Yahudi karşıtı poster, iktidardaki partinin oylarını artırmış gibi görünüyor devletin ortağı.

Alman İkinci Televizyonu’nun (ZDF) Bavyera’da 8 Ekim’de yapılacak eyalet seçimleri öncesinde paylaştığı anket sonuçlarına göre partinin oyu, afiş haberi öncesinde yüzde 14 civarındayken, sonrasında bu oran yüzde 16’ya yükseldi. Almanya genelinde örgütlenen ancak gerçekte yalnızca Bavyera Eyaleti’nde varlığını sürdüren Freie Wähler, 2018 eyalet parlamentosu seçimlerinde yüzde 11,6 oy aldı. Bire bir yapılan ankete göre, Bavyera’da 1957’den bu yana aralıksız iktidarda olan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 36, Yeşiller ve Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 12, Sosyal Demokrat Parti yüzde 12 oy aldı. Partinin (SDP) yüzde 9, Hür Demokrat Partinin (FDP) ise yüzde 36 oy oranı var. Yüzde 4 civarında görünüyor.

YÜZDE 63’Ü AİWANGER’IN ATILMAMASINI ‘DOĞRU’ BULUYOR

Öte yandan ankete katılanların yüzde 63’ü Bavyera Başbakanı Markus Söder’in eyaletin başbakan yardımcısı ve ekonomi bakanı Hubert Aiwanger’i görevden almamasının doğru olacağını düşünüyor. Bu kararı yanlış bulanların oranı ise yüzde 29.

Aiwanger’e yazılı olarak cevaplaması için 25 soru gönderen Söder, cevaplardan ikna olduğunu belirterek Aiwanger’ı görevden almayacağını duyurdu. 52 yaşındaki Aiwanger, söz konusu metni lise yıllarında yazıp okulda dağıttı. Poster sosyal demokrat bir eğilimle Münih’te yayınlandı. Süddeutsche ZeitungTarafından ortaya çıkarıldı.

ESKİ OKUL ARKADAŞLARINDAN YENİ İDDİALAR

Aiwanger, basında yer alan haberlerin ardından özür dilese de kendisine yönelik eleştiriler yapılmaya ve hakkında yeni iddialar ortaya atılmaya devam ediliyor. Alman Birinci Televizyonu’nda (ARD) yayınlanıyor zıtlık Programda konuşan iki eski okul arkadaşı, Aiwanger’in okul tuvaletine çok sayıda Nazi sembolü gamalı haç çizdiğini ve Yahudi karşıtı şakalar yaptığını söyledi. İddiaya göre Aiwanger, Hitler hayranı ve oldukça muhafazakar bir insandı.

Eski CSU lideri Theo Waigel ve eski CSU maliye bakanı Erwin Huber de ortak açıklama yaparak Aiwanger’in haber ve eleştiriler sonrasındaki tavrını eleştirdi.

Açıklamada, “Aiwanger, metinle ilgili sorulara samimi cevaplar verip baştan özür dilemiş olsaydı demokrasiye, koalisyon hükümetine ve partisine büyük bir iyilik yapmış olacaktı. Açıklamada, “Metin olmadan konuşan ve hafızası güçlü birinin pek çok şeyi hatırlamadığını söylemesi, geçmişiyle yüzleşme konusunda büyük şüpheler uyandırıyor” denildi. Söder’in Aiwanger’i görevden almama kararı koalisyonun geleceği açısından iyi görüldü.

‘BAVARLI MUHAFAZAKARLAR DEMOKRASİYE ZARAR VERİYOR’

Aiwanger ile ilgili haberler Alman basınında tartışılmaya devam ediyor. Başkent Berlin’de yayınlandı Die Tageszeitung (taz) Luise Neubauer, gazetesinde CSU ve Freie Wähler’e atıfta bulunarak Bavyeralı muhafazakarların demokrasinin temelini ve ekolojik yaşam tarzını yok ettiğini iddia etti. Neubauer, “Söder Yeşiller’den uzaklaştı ancak yardımcısından, Yahudi karşıtı propagandasından ve AfD’den uzak durdu” dedi. “AfD yükseldikçe sağın bu partiyle ilişkisi yumuşar” diye yazdı.

Der Spiegel Dergi, Aiwanger’in görevde kalmasını “Popülizm kazandı” başlığıyla değerlendirdi. Yorumda Söder’in, Aiwanger’in 25 soruya verdiği yanıtlara göre değil, Aiwanger’e gelen alkışlara dayanarak karar verdiği belirtilerek, bunun demokrasi ve siyasi kültür açısından tehlikeli bir tutum olduğu belirtildi. Yorumda, “Söder her zaman Bavyera’nın ilk popülisti olarak kalacak, kendisi Federal Şansölye adaylığı gibi yüksek makamlar için gerekli niteliklere sahip değil” denildi.

‘AIWANGER YARI GÖNÜLLÜ OLARAK ÖZÜR DİLEDİ AMA CEVAPLARI İKNA EDİCİ OLMADI’

Alman Birinci Televizyonu’ndan (ARD) Tobias Krone da Aiwanger’in krizin boyutlarını anlamadığını veya anlamak istemediğini öne sürerek Aiwanger’in görevden alınmamasını eleştirdi. Aiwanger’i görevden almayan Söder’i ‘cesaretsiz’ olarak nitelendiren Krone, Aiwanger’in özrünün yarım yamalak olduğunu ve 25 soruya verdiği yanıtların hiç de ikna edici olmadığını öne sürdü. Krone şu görüşleri paylaştı:

“Söder, koalisyonun geleceği adına Aiwanger’i görevden almadı. Ancak onu görevden alabilir, koalisyonu sonlandırabilir, eyalet meclisi seçimi sonrasında Yeşiller ile koalisyon kurarak demokrasiye katkıda bulunabilirdi. Hıristiyan Birlik Partisi (CDU, CSU’nun kardeş partisi) Baden-Württemberg ve Hessen eyaletlerinde Yeşiller ile koalisyon halindedir ve Bavyera’da da koalisyon olabilir; “Programların pek çok ortak noktası var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu