Ekonomi

New York borsası düşüşle açıldı

S&P 500 endeksi yüzde 0,14 azalarak 4.129,63 puana, Nasdaq endeksi yüzde 0,2 azalarak 12.117,54 puana geriledi. ABD’de devam eden bilanço sezonu ve açıklanan makroekonomik veriler yatırımcıların ilgi odağındayken, borsalar haftanın son işlem gününe doğru olumsuz bir seyir izliyor. bir başlangıç ​​yaptı.

Ülkede kişisel tüketim harcamaları Mart ayında yatay bir seyir izlerken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak değerlendirdiği çekirdek bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi Mart ayında yıllık yüzde 4,6 arttı.

Analistler, güçlü enflasyon göstergelerinin Fed’in önümüzdeki hafta yapacağı toplantısında faiz oranlarını yeniden artıracağına dair beklentileri artırdığını söyledi.

Ocak-Mart dönemine ilişkin bilançosunu açıklayan ABD’li enerji devi Exxon Mobil, yapısal kazanç iyileştirmeleri ile maliyet ve uygulama verimliliklerinin etkisiyle ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 108,6 artarak 11,4 milyar dolara ulaştı. Şirket, bu tutarla tarihinin en yüksek ilk çeyrek kârını açıkladı.

Ülkenin en büyük petrol üreticilerinden biri olan Chevron’un aynı dönemdeki karı geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5 artarak 6,6 milyar dolara ulaştı. Öte yandan, şirketin petrol ve gaz biriminin net karı, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geriledi.

Enerji şirketlerinin bilançolarının ardından Exxon Mobil’in hisse fiyatı yüzde 1,5 artarken, Chevron’un hisseleri yüzde 1 değer kaybetti.

Dün piyasaların kapanmasının ardından ilk çeyrek bilançosunu açıklayan ABD’li e-ticaret devi Amazon’un satışları, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 127,4 milyar dolara ulaştı. net karı ise 3,2 milyar dolara geriledi. Şirketin hisseleri yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden biri olan Intel’in Ocak-Mart döneminde 2.8 milyar dolar ile tarihinin en yüksek üç aylık zararına rağmen hisselerinin yüzde 6’dan fazla artması dikkat çekti.

Öte yandan ABD basınında, özel sektörün ülkedeki bankacılık krizinde adı geçen bankalardan Birinci Cumhuriyet’i kurtarma çabalarının henüz bir anlaşmayla sonuçlanmamasının ardından ABD’li yetkililerin görüşmeleri koordine ettiğine dair haberler çıktı.

haber-can.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu