Ekonomi

MTA metal ve kömür madeni aramalarını hızlandıracak

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık, Türkiye’nin maden kaynaklarının ortaya çıkarılması ve madenciliğe yönelik altyapı bilgisi üretilmesi amacıyla projeler hazırladıklarını belirtti.

MTA Genel Müdürü Vedat Yanık, bu yıl doğrudan arama projelerine 1,2 milyar lira bütçe ayırdıklarını belirterek, “Öncelikle Sinop-Boyabat Metalik Maden Aramaları ve Muş Kömür Aramaları projelerini tamamlamayı planlıyoruz.” söz konusu.

Yanık, proje hazırlık sürecinde olası riskleri dikkate alarak aksiliklere karşı gerekli önlemleri aldıklarını belirtti. “Bu yıl ilk olarak Sinop-Boyabat Metalik Maden Arama ve Muş Kömür Arama projelerini tamamlamayı planlıyoruz.”söz konusu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen “Jeokimya Araştırması”Yanık, projeyi bu yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını belirtti. “Bu kapsamda uzman mühendislerimiz saha çalışmaları yaparak toprak ve derelerden numune almayı planladılar ve bu çalışmaların çoğunu tamamladılar.”değerlendirmesini yaptı.

MADENCİLİK VE JEOTERMAL KAYNAK ARAMA PROJELERİNE 1,2 MİLYAR LİRA KAYNAK

Yanık, 2024 Yatırım Programında Maden ve Jeotermal Kaynak Arama ve Araştırma Projesi kapsamında MTA’ya doğrudan arama projeleri için ayrılan toplam bütçenin 1 milyar 245 milyon 980 bin lira olduğunu bildirdi.

Şemsiye proje kapsamında bu yıl 12 farklı alt projenin bulunduğunu belirten Yanık, Türkiye genelinde maden arama faaliyetlerinin uzman ekipler ve nitelikli ekipmanlarla, dünya standartlarındaki analiz laboratuvarlarının desteğiyle yürütüleceğini belirtti.

Söz konusu projelerin ABD, Çin, Rusya ve AB gibi ülkeler tarafından stratejik veya kritik hammadde olarak değerlendirilen bakır, alüminyum, grafit ve nadir toprak elementleri gibi hammaddelere özel olarak hazırlandığının altını çizen Yanık, şöyle konuştu:

“Ekiplerimiz ilgili bölgelerde saha çalışmaları yapacak, bölgenin jeolojik yapısı ve oluşabilecek madenlerin sistemlerini araştıracak, uygun görülen alanlarda sondaj arama faaliyetleri gerçekleştirecek. Ekiplerimiz bölgede cevherleşme olup olmadığını araştıracak. Saha ve laboratuvar ortamında çeşitli analizler yaparak bölgeyi inceleyecek, bu verileri yorumlayacak ve gerektiğinde daha detaylı incelemeler yapacak, son olarak da bulguları raporlayacaklar.”

Yanık, kömür aramalarıyla ilgili projelere toplam 261,4 milyon lira, radyoaktif hammadde aramalarına ise 63,8 milyon lira tahsis edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasında kömür birinci derece değere sahiptir ve bu durumun önümüzdeki dönemlerde de devam edeceği görülmektedir. Ülkemizde nükleer santrallerin kurulması ve işletmeye alınmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Gelecekte kurulacak santrallerin hammadde ihtiyacını yerli kaynaklarımızdan karşılayacak olan kurumumuz, Nevşehir-Avanos arasında “Gülşehir ve Manisa bölgelerinde arama çalışmaları devam ediyor.”

MTA’DA YILIN PROJESİ: “Türkiye METALOJENİ HARİTASI”

Yanık, MTA “Yılın Projesi”Çalışmanın “Türkiye Metalojeni Haritası” olarak tanımlanabileceğini vurguladı.

Bu proje kapsamında Türkiye’de bilinen tüm maden yataklarının güncel teknolojiler ve coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla dijital ortama aktarılmasının amaçlandığını anlatan Yanık, Türkiye’nin maden yataklarının tek bir yerde gösterilmesinin mümkün olacağını söyledi. Jeolojik ve jeodinamik özellikleri açısından harita.

Yanık, yüzeydeki maden yataklarını tespit etmenin neredeyse imkansız hale geldiğini, söz konusu haritanın gömülü yatakların ortaya çıkarılmasında ve derin yatakların keşfedilmesinde önemli altyapı verileri sağlayacağını belirtti.

Projenin aynı zamanda havza/bant madenciliğinin de önünü açacağına işaret eden Yanık, “Sonuç olarak bu haritanın ülkemizdeki madencilik faaliyetlerine hem ekonomik hem de zaman yönetimi açısından büyük katkı sağlaması bekleniyor.” dedi.

marmaraereglisihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu