Haber

Kültürpark’ın iki kapısında restorasyon başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, onarım çalışmalarına 9 Eylül’de, kentin simgelerinden biri olan Kültürpark’ın Montrö kapılarının ise 31 Mayıs’ta başlayacak. Kapılarının yenilenen yüzüyle 9 Eylül’de açılması planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel miraslarından biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen Kültürpark’ın kapılarını yenilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Kültürpark’ın doğal dokusunun iyileştirilmesi ve kentin hafızasının korunması ve yaşatılması amacıyla başlatılan yenileme çalışmaları kapsamında Lozan Kapısı restore edildi. Bu yıl Kültürpark’ın 9 Eylül ve Montrö kapılarında çalışmalara başlanacak. Her iki kapı da tarihi figürlerine uygun olarak restore edilecek. Çalışmalar 31 Mayıs’ta başlayacak. Onarım çalışmaları sırasında yaya trafiğinin kesintiye uğramaması için 9 Eylül kapısı yanına süreksiz yaya yolu yapılacak. Montrö kapısından girişler de Lozan kapısından veya eski İZFAŞ binasından sağlanacak. 2 bin 793 metrekare inşaat alanına sahip giriş kapılarının tamiri için 21 milyon 10 lira harcanacak. Çalışmaların 9 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor.

Tarihi kapılar güçlendirilip yenilenecek
Uygulamalar kapsamında, yapıların taşıyıcı sistem ve donanım kalitesi açısından gücünü kaybetmiş bölümleri yeniden yapılacak. Korunan kısımları da güçlendirilecek ve niteliksiz eklentilerden arındırılacaktır. Kültürpark kapılarının kapalı alanlarında stant salonu, bilet gişesi, danışma, turizm ofisi ve wc gibi vatandaşların kullanımına açık yerler bulunacak. Çevre düzenlemesi kapsamında farklı doğal taşlar kullanılarak döşeme yenilenecek, bisiklet park alanları ve aydınlatma yapılacak. Montrö ve 9 Eylül kapılarının onarımının ardından Büyükşehir, Cumhuriyet ve 26 Ağustos kapılarının da onarımı yapılacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

silifkeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu