Sağlık

“Hepatit hastaları beslenmede karaciğerlerini zorlamamalı”

Hepatit hastalığından nasıl korunacağımız konusunda uyarılarda bulunan Medical Park Gebze Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Uzmanı Dr. Yüksel Aksoy, “Hepatit A ve B virüslerinin aşısı var. Hasta olup olmadığınızı öğrendikten sonra kendinizi korumak için aşı olabilirsiniz. Öncelikle kendi sağlığımızın önemli olduğunu unutmayın. Hastalar karaciğeri yormayan, protein ve yağ alımını azaltan hafif öğünleri tercih etmelidir.

 

Medical Park Gebze Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Uzmanı Dr. Yüksel Aksoy, hepatit hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Hepatit hastalığının tanımını yapan Dr. Aksoy, “Karaciğer iltihabı olarak nitelendirilebilecek hepatitin başta virüsler olmak üzere birçok nedeni vardır. Farklı hepatit virüslerinin (A, B, C, D ve E) neden olduğu viral hepatit; Milyonlarca insanı farkında olmadan etkileyebilen, önde gelen ölüm nedenlerinden biri olarak yılda 1,3 milyon ölüme neden olan gerçek anlamda küresel bir salgın yaratır.

ZAYIFLIK VE BAŞARISIZLIK GÖRÜNÜR OLABİLİR

Hepatit hastalığının belirtilerinden bahseden Dr.

GENÇ NÜFUS RİSK ALTINDA

Aksoy, hangi bireylerin risk altında olduğuna değinerek, “Hepatit A, özellikle korkunç hijyen koşullarında su ve yiyecekler yoluyla hızla bulaşabilen ve salgınlara yol açabilen bir hastalıktır. Özellikle genç nüfusumuzun Hepatit A açısından risk altında olduğu ve Hepatit A aşısı olmadığı bilinmektedir. Hepatit A kronikleşmeyen ve aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Hepatit B (HBV) ve Hepatit C virüsleri (HCV) uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine neden olabildikleri için ayrı bir öneme sahiptirler. Ülkemizde nüfusun yaklaşık yüzde 4-5’i kronik hepatit B, yüzde 0,5’i ise kronik hepatit C’dir. Hepatit B; Enfekte kan ve kan tahlilleri kişiden kişiye cinsel ilişki ile bulaşır ve enfekte anneden yeni doğan bebeğe bulaşır. Hepatit C benzer yollarla bulaşabilse de, esas olarak enfekte kan ve kan ürünleriyle doğrudan temas yoluyla yayılır.

HAMİLELİKTE DÜŞÜK RİSKE NEDEN OLABİLİR

Hepatit D virüsünün (HDV) HBV enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Aksoy şu bilgileri paylaştı:

“Hepatit D, Hepatit B’nin yokluğunda bulaşamaz. Hepatit E virüsü (HEV) dışkı ile temas yoluyla bulaşır, vahşi ve evcil hayvanlarda bulunur ve akut enfeksiyona neden olur. Yetişkinlerde daha sık görülür. Hamilelik sırasında geçtiğinde daha ciddidir. Özellikle gebelerde düşük, erken doğum, ağır karaciğer yetmezliği ve son 3 ayda ölüm riskinde artışa neden olabilir. Hepatit E virüsü için spesifik bir tedavi veya aşı yoktur.”

Hepatitin kan tahlili ile tespit edilebileceğini vurgulayan Dr. Aksoy, alt seviyede yükselmenin en değerli gösterge olduğunu söyledi.

AŞI OLMAK ÇOK ÖNEMLİDİR.

Hepatitten nasıl korunacağımızı hatırlatan Dr. Aksoy, “Hepatit hastalığında A ve B virüslerinin aşısı var. Ayrıca hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için kan testi yaptırabilir ve aşı olabilirsiniz. Öncelikle kendi sağlığımızın önemli olduğunu unutmayalım. Hasta kişiler karaciğerlerini yormayan, protein ve yağ alımını azaltan hafif öğünleri tercih etmelidir.

TEDAVİLER

Tedavi sürecine değinen Dr. Hepatit B’nin zararlı etkilerine karşı koymak için gelişmiş antiviral tedaviler mevcuttur. Hepatit D için ilaç geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Hepatit A ve E için henüz bir antiviral tedavi yoktur. Bu iki hastalık kronikleşmediği için hastalık evresinde destekleyici tedaviler uygulanır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

enez-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu