Sağlık

Burak Öge Yazio: Narsist Ebeveynin Sonuçları

“Çok güzel ebeveynim vardı ama ne olduysa oldu anlamıyorum ilişkilerimde başarısızım, mükemmeliyetçi bir yapım var, insanların lafına çok takılıyorum, sevgi açlığı çekiyorum, sürekli insanları tatmin etmeye çalışıyorum ya da HAYIR diyemiyorum” üzere kelamları çok fazla işittim. Evet aile bağlarınız çok makul ya da sıkıntısız geçtiğini düşünebilirsiniz. Ailenizde küfür hakaret, tartışma, şiddet vs olmamıştır. Bu stil ailelerde büyümeniz sizlerin problemsiz olacağı manasına gelmez. Kimi zehirli davranışların tesiri yokmuş üzere gözükür lakin tüm hayatınıza istikamet verebilir.  Narsist ebeveynlerle büyüdüğünüz de hayat sizin için yorucudur. Narsist ebeveynin sonuçları dışarıdan bakıldığında ebeveynden kaynaklandığı düşünmeye bilirsiniz.  Narsist ebeveynle büyüyen bireyler psikolog psikolog gezerler ve meselelerine deva bulamazlar. Zira zehri solumaya devam eder.

Şimdi gelelim Narsist ebeveynin sonuçlarına;

1. Çok hassaslık

Narsist ebeveynin çocukları çok hassas bireyler haline dönüşür. En ufak bir olaya dahi reaksiyon vermeye başlarlar. Bardak kırılsın, ufak gürültü, dağınıklık onları rahatsız edebilir.  Başkalarının yaşadığı olumsuz olayları dinlerken kendilerini çok kaybeder ve birebir duyguyu derin bir halde yaşar. Örneğin arkadaşı çok üzgün bir halde eşiyle yaşadığı tartışmayı anlatırken, kendisi de çok fazla üzülebilir.

Birçok mevzuda alınganlık gösterebilir bu yüzden ani yansılar verebilir. Birileri onlara hoş bir kelam söylediğinde dahi kuşkuyla bakabilir. Zira ailesi ona hoş bir şey söylediğinde gerisinden bir şeyler talep ediyordu. Bünyeleri hoş kelamlar duymaya alışkın olmayabilir.

2.Karar vermede zorluk

Narsist ebeveyn çocuğun tüm hayatını denetim ettiği için kişi kendi karar verme hünerini geliştiremez. Zira daha evvel aldığı kararlar ebeveyni tarafından eleştirildiği için kendi kararlarından emin olmaz. Narsist ebeveyn bireyin eş ya da iş seçimi üzere kıymetli hayati kararlarından tutun, giysi, şekli, mobilya seçimleri üzere ufak kararlarına dahi karışır. Narsist mağduru bir karar aldığında ve olumsuz sonuçlandığında dayanak olmak yerine ebeveyni çabucak ikazda bulunur “ben sana demiştim, bir bildiğimiz var, anne sözü dinle” üzere cümleler kurarak çocuğun utanmasına neden olur. Narsist ebeveyn daima bu tavrı sergilediğinde birey artık her şeyi ailesine sormak zorunda olduğunu hisseder. Geleceğinde, iş hayatında ya da münasebetlerinde ailesine sormadan hareket edemez.

Ayrıca narsist mağduru bireyler arkadaş gurubunda fikirleri sorulduğunda daima “bana fark etmez” üzere tavır sergilerler. Kendileri alınan her karara ahenk sağlar. Kendi kararını paylaşmaz zira sorumluluk almaktan çekinir ve işin sonunda eleştirilmekten korkar.

3. Düşük özgüven

Narsist ebeveyn çocuğu çok fazla suçladığı ya da eleştirdiği için vakitle kişi kendisine olan inancının kaybeder.  Çocukken anne babası tarafından daima cezalandırılan, ihmal edilen ve ilgisiz bırakılan bireyler hiçbir şeyi hak etmediklerini düşünürler ve bu yaşadıkları berbat deneyimleri de hak ettiklerini düşünür. Bu olumsuz niyetler yetişkinken de yakalarını bırakmaz.

Narsist mağduru bireyler kendilerini çok fazla olumsuz değerlendirirler. Kendileri hakkında çok fazla olumsuz fikirleri ve iç sesleri vardır. “ben yetersizim, değersizim, bir işi düzgün beceremiyorum, insan içine çıkmaktan utanıyorum” üzere iç sesler zihnin art planında  işler ve  bu iç seslere nazaran de davranışlarını stantlar.

4. Sevgisizlik ve onay bağımlılığı

Narsist ebeveynler sevgiyi dengeli ve istikrarlı bir formda vermezler. Sevgi daha çok şartlara bağlıdır. Narsist ebveynin istediklerini yerine getirdiğiniz taktirde sevgi ve onayını kazanırsınız. Mağdur ailesinden sevgi alabilmek için daima olarak ebeveyninin her istediğini düşünmeden yapar hale gelir. Daima ebeveyninin onayını kazanmak için “hayır” diyemeyen birey haline dönüşür. Bu durum yetişkinlik hayatında  da karşısına çıkar. İnsanların onayını ve sevgisini kazanmak için her şeye yetişen, çok fedakar olan birey olur. İş yerinde tüm işleri üstlenir, bağlantıda çok fazla sevgi veren fakat alamayan birisi haline dönüşür.

Ailesinden dengeli ve sağlıklı sevgi göremeyen kişi nasıl seveceğini ve sevileceğini bilemez.  Anne babası büyük arbedeler edip sonraki gün bir şey yokmuş üzere davranamaya devam ettiğinde çocuk bunun olağan olduğunu düşünür ve kendi bağında bu durumu devam ettirir. Kişi çok fazla ziyan görmesine karşın ilgiyi bitiremez zira ailesi her tartışmada bu türlü olması gerektiğini ona öğretmiştir.

5. Mükemmelliyetçilik

Narsist ebeveyn her şeyin en yeterlisi olmasını ister. Çocuklarının asla kusur yapmasını kabul edemez. Çocuklar birer ebeveyn temsilcisidir. Narsist çocuklarına gelen eleştiriyi kendisine gelmiş üzere algılar. Çocuk bir yanılgı kusur yaptığında  çok eleştirir, küçümser yahut ceza verir zira narsist çocukları tarafından rezil olmuştur.

Narsist ebeveynler çocukları tarafından rezil olmamak için çocuklarına  çok gayeler ve kurallar koyar. “derslerinde başarılı olacaksın, benim sözümü dinleyeceksin, üstüne başına dikkat edeceksin” üzere baskılar uygular. Narsist kurallara uymayan çocuğu cezalandırır ve küçümser. Artık çocuk korku bozukluğu geliştir ve her davranışına dikkat eder. Yanılgı yapmamaya ve daima başarılı olmaya çalışır. “başarılı olursam annemi mutlu ederim, güzel gözükürsem annem beni sever” üzere iç sesler geliştirirler.

6.Güvensizlik

Narsist ebeveyn verdiği kelamları tutmaz, palavralar söyler. Çocuğun başı daima karışır zira ebeveyninin ne istediğini tam manasıyla anlayamaz. Narsist ebeveyn çocuğunu daima hayal kırıklığına uğratır. Narsist ebeveyn kendi his ve kanılarına çok fazla kıymet verdiği için çocuğu bir anda terk eder. Çocuk annesiyle inançlı bir bağlanma kuramaz. Aile kişinin inançlı bir kalesidir  fakat çocuk ailesine güvenemezse kimseye güvenmemeye başlar. Aileme güvenmiyorum, etrafımdakilere mi güveniyim” inancını geliştirir.

Ayrıca narsist ebeveyn çocuğunun muvaffakiyetini ve kendisi taktir etmez. Çocuk yaptığı her hareketinden kuşku duymaya başlar  kendisine olan inancı ortadan kaybolur. Attığı adımlardan ve aldığı kararlardan kendisine inanç duymaz.

7. Başarısız ilişkiler

Narsist mağduru anne babasının daima küsüp barışmasını model alır . Ailesi daima çocukların önünde tartışır ve meseleler halının altına iterek bir şey olmamış üzere alakaya devam eder. Artık bu durum çocuk için olağandır. Yetişkinken kendine bu döngüyü sürdürecek eşler seçer. Daha çok narsist ebeveynine benzeyen eşler  seçer. Eşi narsist olsa da Bu durumu kabul eder, “kötü bir eş ama en azından dövmüyor” der.  Olumsuz giden bağını sürdürmeye çalışır. Kişinin iç sesi “ailemi değiştiremedim bari bunu değiştireyim” diye makus giden bağını sürdürmeye devam eder. Ayrıyeten içinde bulunduğu duruma alışkındır zira ailesi model olmuştur. Nasıl davranacağını bilir, güzeliyle kötüsüyle katlanmaya devam eder.

8. Suçluluk ve Utanç

Narsist ebeveyn kendi yanlışları dahi olsa yaptıklarının sorumluluğunu almaz ve ekseriyetle çocuklarını cürümler. “İşe geç kaldım çünkü senin yüzünden”  hatta bir keresinde  şöyle bir suçlama öyküsü duydum “baban sen o istemediğimiz adamla evlendiğin için kanser oldu” Bu çok ağır bir suçlamadır. Annemiz bu türlü bir şey dediğinde çoklukla sorgulamayız, zira annelerimizin haklı olacağını düşünürüz. Ve kendimizi çok hatalı hissederiz.

Ebeveyn bir de çocukları için yaptığı şeyleri daima övünerek anlatır. “Yemedim içmedim seni okumanı sağladım” Bu bir ailenin çocuğuna sunduğu  çok hoş bir armağandır ancak bunu lisana getirdiğinizde çocuk bunu bir yük olarak algılar. “ben olmasaydım ailem daha mutlu olurdu” fikrine kapılır ve bu fikirle yaşar masraf.  Kişi kendisinden utanç ve suçluluk duyar.

Narsist bir ebeveynle büyüdüğünüzde  zihinsel sıhhatiniz ciddibir  ziyan görmüş olur.  Neyin yanlış olduğunu anlamadan birçok bahiste acı çekebilirsiniz. Narsist ebeveynin tesirlerinden biri yahut birçoğu siz de olabilir.  Bu tesirleri güzelleştirebilirsiniz ancak narsist ebeveynle yaşarayarak bu pekte mümkün değil. Zira bir taraftar güzelleşirken bir taraftan  birileri bunu tekrar  yıkmaya devam eder. O yüzden Hala narsist bir ebeveynle yaşıyorsanız size en büyük tavsiyem oradan uzaklaşmanızdır. Şayet bunu yapamıyorsanız adım adım kendinizi güçlendirin. Problemleri konuşarak yalnızca şikayet etmiş olursunuz. Kendi ekonomik bağımsızlığınızı elde etmeye çalışın ve hazır olduğunuzda size ziyan veren ailenizden uzaklaşabilirsiniz.

Siz de yorumlara tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.  Yazımızı beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın. Sevgiler….

Instagram

YouTube

Twitter

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu