Ekonomi

Biden: Borç limitinde anlaşma sağlanacağından eminim

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin temerrüde düşmesinden önce bir anlaşmaya varacaklarından emin olduğunu vurguladı. Biden, tüm başkanların ülkenin borçlarını ödeyememesinin sonuçlarının farkında olduğunu ve bunun Amerikan ekonomisi ve halkı için bir felaket olacağını belirtti.

Borç limiti konusunda anlaşmaya varmaktan başka çarelerinin olmadığını ve ülke için gerçek olanı yapmaları gerektiğini kaydeden Biden, devam eden müzakerelerin borçların ödenip ödenmeyeceğine değil, bütçenin ana hatlarıyla ilgili olduğunun altını çizdi. Olumsuz.

Dün ABD Temsilciler Meclisi Lideri Kevin McCarthy ile üst düzey çalışanları görüşme yapmak üzere atama konusunda anlaştıklarını belirten Biden, grupların dün bir araya geldiğini ve bugün yeniden bir araya geleceklerini söyledi.

“Pazar gününe kadar anlaşma”

Biden, G7 Hill’de bulunduğu sürece ekibiyle her zaman iletişim halinde olacağını söyleyerek, McCarthy ve diğer liderlerle yakın temas halinde olacağına işaret ediyor.

Anlaşmaya varılana kadar Kongre başkanları ile görüşmelere devam edeceklerine işaret eden Biden, Pazar günü borç limitiyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceğini söyledi.

McCarthy yaptığı açıklamada, Pazar gününe kadar bir borç limiti anlaşması yapılabileceğini söyledi.

Çinli liderle görüşme

Biden, özellikle şu anda Ukrayna’ya verilen destek, iklim kriziyle mücadele ve küresel ekonominin güçlenmesi gibi konularda ABD’nin dünyadaki rolünün hayati önem taşıdığını söyledi.

Dörtlü liderlerle G7 Liderler Tepesi’nin eteklerinde farklı toplantılar yapacağını kaydeden Biden, Dörtlü Zirve’nin iptali ve Pasifik Adaları liderleriyle görüşememe konusundaki soruya “Hayır” yanıtını verdi. Avustralya ve Papua Yeni Gine ziyaretlerinin iptal edilmesi nedeniyle Çin için bir kazançtır.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesi sorulduğunda Biden, Çin lideri ile yakın zamanda görüşüp görüşmeyeceğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin’in en üst düzey diplomatı Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Wang Yi ile 10-11 Mayıs tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya geldi.

Görüşme, Şubat ayında ABD havaalanına yüksek irtifadan bir balonun girmesi ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Çin’e yapmayı planladığı ziyareti iptal etmesi nedeniyle Çin krizinden bu yana Washington ile Pekin arasındaki en üst düzey diplomatik temas oldu.

Son dönemde Asya-Pasifik liderleriyle görüşmelerini yoğunlaştıran Biden, “Papua Yeni Gine’yi ziyaret eden ilk görevdeki ABD başkanı” olacaktı.

Biden, basın toplantısının ardından Japonya’daki G7 Zirvesi’ne katılmak üzere Beyaz Saray’dan ayrıldı.

habertaskent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu